Wij bleken met Zoom! Whitening. Dit is een proces waarmee verkleuringen van tandglazuur en tandbeen lichter worden
zoom whitening tourmedical com 1024 d48

Oorzaak van verkleuring

De oorzaak van een tandverkleuring kan vele oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met leeftijd en de consumptie van verkleurende middelen zoals koffie, thee, cola, tabak, rode wijn etc.. Ook inname van bepaalde antibiotica of overdadige hoeveelheden fluoride tijdens de tandvorming kan verkleuringen veroorzaken.

Voor vrijwel iedereen is de behandeling geschikt. Echter is de behandeling voor de één effectiever dan voor de ander. Uw tandarts kan met een grondig vooronderzoek bepalen of u geschikt bent voor deze behandeling. Hierbij wordt onder andere naar de huidige tint van de tanden gekeken.

Veiligheid

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van whitening voor tanden. Uit onderzoeksgegevens en uit klinische studies is gebleken dat whitening van tanden onder toezicht van een tandarts veilig is. Het gebruik van Zoom! wordt afgeraden voor kinderen onder de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Blootstelling aan het Zoom!-licht wordt beperkt door dat de Zoom! procedure voorschrijft dat al het zachte weefsel in en rond de mond wordt beschermd. De tandarts moet erop toezien dat alle blootgestelde huid en al het blootgestelde weefsel wordt geïsoleerd en beschermd. De patiënt moet tijdens de behandeling een speciale beschermingsbril dragen. Personen die gevoelig zijn voor licht, patiënten die worden behandeld met combinatie van UVA-licht en het medicijn Psoraleen of andere vormen van fotochemotherapie, of patiënten met melanomen mogen niet worden behandeld met Zoom!. Patiënten die medicijnen of andere middelen gebruiken die lichtgevoeligheid in de hand werken, moeten voorafgaand aan de procedure hun huisarts of specialist raadplegen.

Tijdsduur resultaat

Als u na de whitening van uw tanden enkele eenvoudige instructies voor de verzorging van uw tanden opvolgt, zullen uw tanden altijd lichter blijven dan ze waren. Voor een optimaal en blijvend resultaat kunt u het beste regelmatig stokeren, twee keer per dag poetsen en af en toe met een ‘touch-up’ uw tandkleur bijwerken. Het gebruik van drank- en voedingsmiddelen die kleurstoffen bevatten beïnvloeden de mate waarin het resultaat blijvend is.

Werking

Het actieve ingrediënt van de door de Zoom! Lamp geactiveerde gel is waterstofperoxide. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij, dat in het tandglazuur en tandbeen dringt en de moleculen die zorgen voor de verkleuring afbreekt zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De Zoom! lamp activeert de waterstofperoxide en helpt deze stof bij het binnendringen in het tandoppervlak. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de Zoom! lamp de effectiviteit van de Zoom! gel met 35% of meer verhoogt, wat gelijk staat aan een gemiddelde verbetering van acht à negen tinten.

De behandeling duurt in totaal ongeveer 2 uur. Na een korte voorbereiding worden de tanden gedurende één uur wit gemaakt. Na afloop van de whitening volgt een fluoridebehandeling van vijf minuten. Het wordt aanbevolen de tanden goed te laten reinigen voordat u aan de Zoom!-behandeling begint.

Tijdens de behandeling kan de patiënt rustig muziek luisteren o.i.d. Vaak vallen patiënten gewoon in slaap. Mensen die gauw kokhalzen of benauwd worden, zullen wellicht moeite hebben met de behandeling.

Bijwerkingen

Sommige patiënten hebben tijdens de behandeling last van gevoelige tanden. De Zoom! lamp geeft een minieme hoeveelheid warmte af, wat meestal de oorzaak van het ongemak is. Heel af en toe voelt de patiënt direct na afloop van de behandeling lichte tintelingen, die altijd vanzelf verdwijnen.