Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een zenuwbehandeling genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd als er een ontsteking is van het wortelkanaal van een tand of kies. Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw, het levende deel in de tand of kies, verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen gereinigd en wordt de ruimte die overblijft opgevuld. 

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

endo

Onder het tandvlees zitten de wortels waarmee de tand of kies in de kaak verankerd is. Door elke wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zit levend weefsel dat de pulpa wordt genoemd. Het levende weefsel van de tand/kies is dan ontstoken (pulpitis) en de tandarts zal de zenuw verwijderen om de patiënt van de pijn af te helpen. De ontstekingen kunnen ontstaan als bacteriën tot in  het wortelkanaal doordringen door bijvoorbeeld tandbederf, een lekke vulling maar ook door een val en de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is. Als de tandarts constateert dat het levende weefsel ontstoken is of was, zal deze overgaan tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Ook als u geen pijnklachten heeft, wordt de wortelkanaalbehandeling dringend aanbevolen. Een ontsteking van het levende weefsel in het wortelkanaal is onomkeerbaar, het geneest dus niet uit zichzelf.

Symptomen

    • Gevoelige tanden, bijvoorbeeld bij het drinken van warme of koude dranken
    • Pijn bij het kauwen
    • Een constante kloppende pijn in de tand of kies
    • Zwelling en koorts

    Zwelling en koorts ontstaan als het ontstekingsproces al verder is en de zenuw langzaam afsterft. 

De behandeling

De behandeling vindt over het algemeen plaats onder verdoving en is zonder acute ontsteking bijna altijd pijnloos uit te voeren.

Uw tandarts bekijkt de ontsteking met behulp van röntgenfoto's. Zo heeft hij/zij een goede controle over het verloop van de behandeling. Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving. Als de tand of kies verdoofd is, wordt er een kleine opening gemaakt bovenop de tand of kies. De tandarts plaatst een rubber lapje over de tand of kies. Hierdoor blijft de tand of kies vrij van speeksel. Daarna wordt er met speciale vijltjes het ontstoken of dode weefsel, zenuwweefsel en bacteriën verwijderd. Indien nodig wordt er ook tandbederf verwijderd. Als de kanaaltjes schoon zijn, worden ze opgevuld met een soort rubber (guttapercha). Vervolgens wordt de tand of kies gevuld met composiet en afgewerkt. 

Het eerste herstel zal pas na een half jaar tot jaar te zien zijn op de röntgenfoto's en het kan enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal verdwenen is.

Pijn na wortelkanaalbehandeling

Het kan zijn dat u na de behandeling last heeft van napijn. Door de intensieve reiniging en het vullen van het kanaal kan de wortelpunt namelijk tijdelijk geïrriteerd raken. Vaak worden pijnstillers geadviseerd om de pijn te bestrijden. De napijn is vaak na een of twee dagen over. Soms kan het een paar weken duren. Naast de napijn door de behandeling kunt u ook nog last hebben van de pijn door de ontsteking. Deze pijn is als het goed is stukken minder dan vóór de behandeling. U kunt hier na de behandeling nog wel een paar weken last van hebben.

Duur van wortelkanaalbehandeling

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom gemiddeld van een uur tot twee uur. Vaak wordt de behandeling in twee sessies gedaan. De eerste sessie om u van de pijn af te helpen en de tweede sessie om de kanalen verder schoon te maken en op te vullen.