Image

Algemene,- en kindertandheelkunde

Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.

Gaatjes vullen

Een tand kan bederven. Dit proces wil je zo snel mogelijk stoppen. Hiervoor heeft u een vulling nodig. Bekijk hier wat er tijdens de vulbehandeling kan verwachten.

Doormiddel van vullingen vult uw tandarts gaatjes in een tand of kies. Wanneer er klachten zijn bij gevoeligheid met warmte, koude, zoet of zuur kan het aanbrengen van vulmateriaal de klachten verminderen. Bij het Oude Dorp gebruiken we composiet als vulmateriaal.

Wat te doen om gaatjes te voorkomen?

Het is van belang om uw tanden twee keer per dag met een fluoride houdende tandpasta te poetsen en gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Daarnaast adviseren wij u om ragers, tandenstokers of eventueel flosdraad te gebruiken voor een goede mondverzorging. Beperk het aantal eet,- drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Tot slot is regelmatige controle bij de tandarts belangrijk.

Wanneer is het nodig om een tand of kies te vullen?

Als een tand of kies is aangetast door cariës (gaatjes), of als er een deel is afgebroken is het nodig om te vullen.

Hoe wordt het gaatje gevuld?

Indien gewenst krijgt u eerst verdoving. Daarna wordt het aangetaste deel weggeslepen. Vervolgens als het element goed schoon is wordt hij gevuld. Om de vulling goed te laten hechten is het van belang dat het tandoppervlak goed droog is. Hiervoor gebruiken we een afzuiger, wattenrollen en in sommige gevallen een rubber lapje. Om het composiet goed te laten hechten, behandelen we de tand of kies eerst met een zuur en brengen we hechtlagen aan. Vervolgens wordt het composiet aangebracht en harden we dit uit met een speciale lamp. Tot slot werken we het oppervlak van de vulling af, zodat uw tand of kies weer goed aanvoelt.

Doet het vullen van een gaatje pijn?

Het is mogelijk om u lokaal te verdoven tijdens de behandeling. Onze zorgverleners zijn hiervoor zeer bekwaam. Hierdoor zal de behandeling zelf geen pijn doen.

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje?

De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal tanden en kiezen dat gevuld moet worden.

Wat zijn de risico’s van het maken van een vulling?

Er zijn vrijwel nauwelijks risico’s verbonden aan het maken van een composiet vulling. Het kan echter wel voorkomen dat een diep gaatje uiteindelijk tot een ontsteking leidt.

Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?

Na het vullen kunt u wat pijnklachten hebben. Dit kan één tot meerdere weken duren. Het boren in een tand of kies maakt een wondje die enige tijd nodig heeft om te genezen. Soms kunnen gevulde tanden en kiezen een aantal maanden gevoelig zijn bij warm of koud eten of drinken en bij het bijten op harde dingen. Ervaart u langere tijd kloppende pijn? Neem dan contact met ons op.

Welke alternatieven zijn er voor een vulling?

Wanneer een gaatje nog heel klein is en alleen in de glazuurkap zit kan dit worden gemonitord. Mocht een gaatje groter zijn dan is niets doen is geen optie. Als er geen vulling gemaakt wordt dan kan een gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot een wortelkanaalbehandeling of verlies van uw tand of kies.

Wat zijn de kosten van een vulling?

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de vulling, het materiaal dat gebruikt wordt en of er lokale verdoving noodzakelijk is. We maken indien gewenst graag een begroting voor u.

Wordt een vulling vergoed?

Bij kinderen tot 18 jaar wordt vanuit de basisverzekering de behandeling voor 100% vergoed. Bij volwassenen zitten de behandelingen niet in het basispakket en is er een aanvullend pakket noodzakelijk voor eventuele vergoeding. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Afhankelijk van de polis en uw verzekeraar wordt de behandeling volledig of deels vergoed. Vraag gerust uw tandarts om advies. Hij/zij kan voor u nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog u eventuele eigenbijdrage is.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts.

 

 

Caries

Image
Tandartspraktijk Het Oude Dorp
Openingstijden
Maandag 07.45 - 16:45 uur
Dinsdag 07.45 - 16:45 uur
Woensdag 07.45 - 16:45 uur
Donderdag  07.45 - 16:45 uur
Vrijdag 07.45 - 16:30 uur


Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur

Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602


preventie registersbballes over het gebitstraumann 300sbbKRT 300nvmlogo guided biofilm therapy


Uw tandarts is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)
© Tandartspraktijk Het Oude Dorp  Privacy- en cookieverklaring