Image

Parodontale tandheelkunde

We kunnen u helpen tandvleesaandoeningen te genezen. Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in implanteren.

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die een echte wortel van een tand of kies van vervangen. Deze worden in de kaak geplaatst en bieden de basis voor een houvast van een kroon, brug of klikgebit. Het implantaat wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal. Hierdoor groeit het makkelijk vast in het bot en is het dus een vaste voorziening. Vaak is het implantaat gemaakt van titanium, eventueel voorzien van een keramische buitenlaag.

Wanneer wordt een implantaat geadviseerd?

Een implantaat kan nodig zijn als één of meerdere tanden of kiezen verloren zijn of gaan.

Is het nemen van een implantaat altijd mogelijk?

Bij een volgroeid kaakbot kan in principe een implantaat worden geplaatst. Wel dient het kaakbot aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo is het belangrijk dat er voldoende kaakbot aanwezig is en dat het kaakbot gezond is. In sommige gevallen is het noodzakelijk om extra bot aan te brengen om meer houvast voor het implantaat te creëren. Over het algemeen is dit kunstbot.

Waar moet voor de behandeling rekening mee worden gehouden?

Het is van groot belang dat u de behandelaar informeert over welke medicijnen u gebruikt en of u allergieën heeft. U hoeft van te voren geen pijnstilling te nemen. Mogelijk krijgt u voorafgaand van de behandeling een korte antibiotica kuur, dit hangt af van welke en of u medicijnen gebruikt.

Hoe ziet de behandeling er uit?

De implantoloog zal u eerst verdoven. Op deze manier ervaart u geen pijn tijdens de behandeling. Vervolgens wordt er een opening in het tandvlees gemaakt en daarna een gaatje in het onderliggende kaakbot. Daarna wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst en wordt het tandvlees gehecht. Het implantaat kan nu gaan ingroeien. Na enkele maanden kan de behandeling worden vervolgd door het maken van een kroon, brug of klikgebit welke na een aantal weken hierna kan worden geplaatst.

Is de behandeling van een implantaat pijnlijk?

Onze zorgverleners zijn zeer bekwaam in het plaatselijk verdoven. Hierdoor is de behandeling pijnloos. Wel kunt u na de behandeling wat last hebben. Houdt er dan ook rekening mee dat u de eerste dag niet kunt sporten en geen zware lichamelijke arbeid kunt verrichten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de behandeling hangt af van de complexiteit van de behandeling en het aantal implantaten. De implantoloog kan u hier meer over vertellen tijdens een consult. Als het implantaat is vastgegroeid in de kaak, vaak na enkele maanden, kan er een opbouw worden gemaakt. Dit kan zijn een kroon, brug of klikgebit.

Waar moet er na de behandeling rekening mee worden gehouden?

Na de behandeling kan er een tijdelijke zwelling van de wang en of lippen optreden. Ook kan er gevoeligheid zijn. Hiervoor ontvangt u een recept met pijnstillers. Houdt er rekening mee dat u de eerste dag niet kunt sporten en geen zware lichamelijke arbeid kunt verrichten. Bij overmatige bloeding, pijn, huiduitslag en of een andere reden tot ongerustheid kunt u contact opnemen met de praktijk.

Wat zijn de belangen van reinigen na het plaatsen van implantaten?

Een goede mondhygiëne is extra belangrijk na de behandeling,. Roken en alcoholgebruik hebben een zeer negatieve invloed op het succes van de behandeling. Plak en tandsteen op de implantaten kunnen ontstekingen veroorzaken die weer kunnen leiden tot botverlies en daarmee verlies van het implantaat zelf. De mondhygiëniste kan u de juiste instructie geven en het gebit professioneel reinigen, zodat de mondhygiëne goed op peil wordt gehouden.

Wat zijn de risico’s van de behandeling?

De kans van slagen van een implantaatbehandeling is heel groot. Goed onderzoek voorafgaand de behandeling maakt de kans op complicaties of mislukken minimaal. Het komt dan ook slechts een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en moet worden verwijderd.

Wat zijn de kosten van een implantaatbehandeling?

De kosten van een implantaatbehandeling is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het materiaal waarvan het implantaat wordt gemaakt verschillend en dus ook in prijs. Verder speelt de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal implantaten dat geplaatst moet worden en wat er op het implantaat moet geplaatst worden (een kroon, brug of kunstgebit) en of er voorbehandelingen nodig zijn een rol. De implantoloog maakt graag een begroting voor u zodat u weet waar u aan toe bent.

Worden implantaten vergoed door de verzekeraar?

Of een implantaatbehandeling vergoed kan worden door de zorgverzekeraar is afhankelijk van uw polis, uw gebitssituatie en de omvang van de behandeling. In sommige gevallen wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering, in sommige gevallen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vraag uw tandarts gerust om advies.

Wat zijn de alternatieven?

Alternatieven voor een implantaat kunnen zijn: Kroon-, en brugwerk of een gedeeltelijk kunstgebit. Ook een volledig kunstgebit zonder implantaten kan tot de alternatieven behoren. We bekijken de mogelijkheden graag met u. Voor meer informatie over de alternatieven kunt u terecht bij kroon-, brugwerk en kunstgebitten.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts.

 

.Implantologie

HJC

Image
Tandartspraktijk Het Oude Dorp
Openingstijden
Maandag 07.45 - 16:45 uur
Dinsdag 07.45 - 16:45 uur
Woensdag 07.45 - 16:45 uur
Donderdag  07.45 - 16:45 uur
Vrijdag 07.45 - 16:30 uur


Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur

Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602


preventie registersbballes over het gebitstraumann 300sbbKRT 300nvmlogo guided biofilm therapy


Uw tandarts is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)
© Tandartspraktijk Het Oude Dorp  Privacy- en cookieverklaring