Algemene,- en kindertandheelkunde
Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.
Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.
Een tand of kies kan uiteindelijk verloren gaan. De tand of kies moet in zo’n geval getrokken (geëxtraheerd) worden. Bekijk hier wat u kunt verwachten en wat de adviezen zijn.
Als een tand of kies onherstelbaar aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Deze behandeling wordt ook wel extraheren of extractie van een element genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is verwijzen naar de kaakchirurg.
Voorafgaand van de behandeling wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt. De tandarts kan aan de hand van deze foto zien hoe de wortels lopen en hoe de tand/kies in de kaak ligt ten opzichte van andere structuren. Er zal ook gekeken worden of de tandarts de behandeling zelf uit kan voeren of dat u doorverwezen moet worden naar de kaakchirurg.
Voor het trekken van een tand of kies wordt u goed verdoofd. De tandarts maakt de tand of kies los en vervolgens wordt het element verwijderd. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies er in delen uitgehaald. Het kan zijn dat de tandarts het nodig vindt om de wond te hechten.
Er kunnen verschillende bezwaren optreden na het trekken van een tand of kies:
De bewegingsbeperking, eventuele slikklachten en andere bezwaren nemen na drie à vier dagen af en duren normaal niet langer dan één week.
Meestal is er een gaasje op het wondje gedaan. Deze dient u 30/60 minuten onder lichte druk ingeklemd te houden tussen de boven- en onderkaak. Dit is om een goed bloedstolsel te laten ontstaan, wat de wond afdekt. Dit stolsel is belangrijk voor een snelle en goede genezing. Zuig niet aan de wond en spoel niet te krachtig.
De eventuele aangebrachte hechtingen lossen vanzelf op. Kleine nabloedingen kunnen wel optreden. Deze kunt u stelpen door nogmaals een opgevouwen gaasje op de wond te leggen en hier weer op dicht te bijten.
Als de verdoving is uitgewerkt kan er sprake zijn van napijn , deze pijn kan worden bestreden met pijnstillers. De tandarts zal u daar na de behandeling uitleg over geven. Er kan weer voorzichtig worden gegeten en gedronken als de verdoving is uitgewerkt. Er wordt zacht voedsel aangeraden, maar eet wel gevarieerd. Roken verstoort de wondgenezing. Er wordt dus aangeraden de eerste 24 uur na de ingreep niet of nauwelijks te roken. Ook wordt er geadviseerd matig te zijn met alcohol, want alcoholgebruik verhoogt de kans op een nabloeding
Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur
Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602