Image

Algemene,- en kindertandheelkunde

Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.

Mondzorg voor kinderen

Als ouder wilt u natuurlijk dat uw kinderen een gezond gebit hebben en behouden. Echter gaat dit niet vanzelf. De kwaliteit van het gebit van kinderen is een bron van zorg.

Een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit is het melkgebit. Om deze reden is het van belang dat kinderen vroeg leren hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Het advies is om uw kind vanaf 2 jaar mee te nemen naar de tandarts. Eerder mag uiteraard ook. Zo kan uw kind vast spelenderwijs wennen aan het tandartsbezoek.

Hoe vaak moeten kinderen op periodieke controle komen?

Omdat het glazuur van de tanden en kiezen van een kind tijdens de doorbraak nog niet volledig is uitgehard, zijn kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en erosie dan volwassenen. Daarom is het van belang dat kinderen tweemaal per jaar op periodieke controle komen.

Vanaf welke leeftijd beginnen met poetsen?

Zodra de eerste tandjes doorbreken is het belangrijk om deze éénmaal daags te poetsen met fluoridetandpasta. Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het advies om tweemaal daags te poetsen met de hoeveelheid fluoridetandpasta met de grootte van een erwt.

Hoe poets ik de tanden van mijn kind goed?

Zodra uw kind ervoor openstaat is het advies om elektrisch te gaan poetsen. Houdt altijd een vaste volgorde aan met poetsen: Binnenkant, buitenkant en bovenop. Ook wel de 3B’s genoemd! Poets uw kind na tot een leeftijd van 11 jaar. Bij elf kan je het zelf!

Voor meer informatie over hoe goed na te poetsen en aanvullende tips, zie onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=TWeNIV83-a8

Welke tandpasta heeft mijn kind nodig?

Er zijn veel verschillende tandpasta’s zo ook voor verschillende leeftijden. Dit komt omdat het fluoridegehalte met de leeftijd toe neemt. Zoek dus altijd een fluoridetandpasta passend bij de leeftijd.

Mijn kind poetst met fluoridetandpasta. Is dit voldoende?

Mogelijk beveelt uw tandarts een extra poetsbeurt aan, omdat uw kind extra risico loopt om gaatjes te krijgen. Ook kan de tandarts of mondhygiënist kiezen voor een fluoridebehandeling. Er wordt dan op de tanden en kiezen met een kwastje fluoridegel aangebracht.

Hoe gaat het verloop van een melkgebit naar een volwassengebit?

De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of melkkies op. Deze valt uit en maakt daardoor plaats voor de blijvende tand of kies. De verzorging blijft erg belangrijk. Het glazuur van de pas doorgebroken tand of kies is nog erg poreus en kwetsbaar.

Hoe vaak mag mijn kind iets drinken en of eten?

Houdt altijd 6/ 7 eet-, drinkmomenten aan. Eén moment duurt 30 minuten. Hierin mogen verschillende dingen worden gegeten en of gedronken. Allesbehalve water is een drinkmoment. Het speeksel heeft tijd nodig om te kunnen neutraliseren en zo de gaatjes te voorkomen. Komt uw kind aan deze hoeveelheid momentjes? Houdt het eens bij. Mochten het er te veel zijn, kijk dan of momenten samengevoegd kunnen worden.

Wat zijn de gevolgen van duimen?

Duimen en/ of een speen kan zorgen voor scheefstand van de tanden en het ontwikkelen van onjuiste mondgewoontes. Het is van belang dat voor een leeftijd van 2,5 jaar uw kind is gestopt met de speen. De duim is ook wenselijk ruim voor het wisselen te stoppen. Dit kan eventueel met hoesjes om de duim of het gebruik van speciale nagellakjes.

Hoe bereid ik mijn kind voort op een bezoek aan de tandarts?

Vertel uw kind dat hij of zij misschien even op een speciale stoel mag zitten en dat de tandarts misschien samen de tandjes wil tellen. Prikkel de nieuwsgierigheid. Dit kan eventueel ook met deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=ZOGxnlLHNh4

Zeg in ieder geval nooit tegen uw kind dat het ‘niet eng’ is of dat uw kind ‘niet bang’ hoeft te zijn. Wij zorgen er vervolgens voor dat uw kind een zo leuk mogelijke ervaring heeft.

Wordt de controle vergoed?

De basisverzekering vergoedt alle tandheelkundige controles en bijna alle verrichtingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Kronen, bruggen en orthodontie uitgezonderd.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts.

 

 

 

HJC

Image
Tandartspraktijk Het Oude Dorp
Openingstijden
Maandag 07.45 - 16:45 uur
Dinsdag 07.45 - 16:45 uur
Woensdag 07.45 - 16:45 uur
Donderdag  07.45 - 16:45 uur
Vrijdag 07.45 - 16:30 uur


Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur

Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602


preventie registersbballes over het gebitstraumann 300sbbKRT 300nvmlogo guided biofilm therapy


Uw tandarts is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)
© Tandartspraktijk Het Oude Dorp  Privacy- en cookieverklaring