Image

Algemene,- en kindertandheelkunde

Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.

Periodieke controle

Een periodieke controle is een onderzoek naar de gezondheid van uw gebit door een tandarts en een tandartsassistente. Bij voorkeur wordt dit ieder half jaar gedaan, zodat problemen kunnen worden voorkomen of op tijd kunnen worden gesignaleerd. Indien nodig wordt er tijdens de controle ook tandsteen verwijderd en uw tanden gepolijst. Ook kan het nodig zijn om röntgenfoto’s te maken voor het uitvoeren van een goede controle.

Hoe vaak is een periodieke controle nodig?

Bij voorkeur wordt uw gebit elk half jaar gecontroleerd. Hierdoor is de kans op problemen (of het verergeren daarvan) veel kleiner.

Wat houdt de controle bij de tandarts in?

Tijdens de periodieke controle onderzoekt de tandarts uw gebit op problemen aan uw tanden en kiezen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel.

Wat gebeurd er als de tandarts problemen vaststelt?

Wanneer er niet direct behandeling noodzakelijk is, kan de tandarts besluiten om het verloop van de aandoening in de gaten te houden. Is behandeling wel nodig, dan stelt hij/zij in overleg met u een behandelplan op. De tandarts kan u doorverwijzen naar een preventie assistent, mondhygiënist, orthodontist, kaakchirurg of andere arts met specifieke vaardigheden.

Is de periodieke controle verplicht?

Nee, de periodieke controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen te komen bij klachten of onregelmatig de praktijk te bezoeken. Dit raden wij echter af. Problemen hebben op deze manier veel meer tijd om ongemerkt groter te worden. Denk bijvoorbeeld aan cariës en parodontitis. Deze zijn schadelijk voor uw gebit en kunnen pijn gaan veroorzaken of zelfs leiden tot het verlies van tanden of kiezen.

Moet ik voor de controle iets doen?

Wij stellen het op prijs als u van tevoren goed uw tanden poetst. Op deze manier kunnen we uw gebit beter onderzoeken.

Wat houdt preventieve voorlichting en instructie in?

Bij preventieve voorlichting wordt er gekeken naar de poetstecheniek, voedingsadviezen en uitleg over hoe u het beste kunt reinigen tussen de tanden en kiezen. Hiermee kunt u de gezondheid van uw gebit zelf stabiel houden en problemen voorkomen.

Wat houdt een gebitsreiniging in?

Mocht de hoeveelheid tandsteen binnen 5 minuten te verwijderen zijn, dan wordt dit met de periodieke controle verwijderd. Mocht dit langer duren, dan zult u doorverwezen worden naar de preventie assistente of de mondhygiëniste. Bij de gebitsreiniging wordt tandsteen en/of aanslag verwijderd. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak een langere tijd aanwezig is en verkalkt. Vaak gebeurd dit op plekken waar vergeten wordt te poetsen en daar waar de uitgangen van de speekselklieren zich bevinden. Het verwijderen van tandsteen is noodzakelijk omdat dit gebitsproblemen kan veroorzaken. Dit gebeurt met een soort krabbertje of apparaat dat het tandsteen lostrilt. De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar is over het algemeen pijnvrij. Ook wordt het gebit gepolijst. Zo zijn we er zeker van dat er geen aanslag meer op uw gebit zit.

Hoe lang duurt de behandeling?

Bij Het Oude Dorp duurt de controle gemiddeld 10 minuten. Een eerste onderzoek duurt vaak iets langer vanwege de kennismaking en het opstellen van een zorgplan.

Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?

Na de behandeling heeft u in principe nergens last van. Mocht u een gebitsreiniging hebben gehad dan kan uw gebit wat gevoelig zijn. U kunt gewoon eten, drinken en uw gebit poetsen.

Wordt de controle vergoed?

Bij kinderen tot 18 jaar wordt vanuit de basisverzekering de behandeling voor 100% vergoed. Bij volwassenen zitten de behandelingen niet in het basispakket en is er een aanvullend pakket noodzakelijk voor eventuele vergoeding. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Afhankelijk van de polis en uw verzekeraar wordt de behandeling volledig of deels vergoed. Vraag gerust uw tandarts om advies. Hij/zij kan voor u nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog u eventuele eigenbijdrage is.

Wat zijn de kosten van een periodieke controle?

De kosten kunnen variëren. Deze kosten zijn afhankelijk van de mate waarin preventie voorlichting en instructie, gebitsreiniging, polijsten en röntgenfoto’s nodig zijn.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts.

 

openingstijden:

Maandag  07.45 - 17.00 uur
Dinsdag  07.45 - 17.00 uur
Woensdag  08.00 - 17.00 uur
Donderdag   08.00 - 17.00 uur
Vrijdag  08.00 - 16.30 uur

.Periodieke controle

HJC

Image
Tandartspraktijk Het Oude Dorp
Openingstijden
Maandag 07.45 - 16:45 uur
Dinsdag 07.45 - 16:45 uur
Woensdag 07.45 - 16:45 uur
Donderdag  07.45 - 16:45 uur
Vrijdag 07.45 - 16:30 uur


Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur

Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602


preventie registersbballes over het gebitstraumann 300sbbKRT 300nvmlogo guided biofilm therapy


Uw tandarts is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)
© Tandartspraktijk Het Oude Dorp  Privacy- en cookieverklaring